Vi har samlet lidt fif til dig og din hund, omkring sommer og svømning. Vi håber at du kan få glæde af fiffene til nogle hyggeture til søen, hvor du udover at nyde solen også kan få trænet styrke og/eller kondi på din hund.

Svømning

Svømning er godt for konditionen. Det er også en sjov leg for hundene og vandet kan udnyttes til at træne hunden i at hente pinde, dummyer osv. Der er dog flere ting du skal tænke over inden du giver dig i kast med svømningen.

Du skal være opmærksom på at hunden skal ligge lige i vandet når den svømmer. Ellers kan den ikke bruger sin krop bedst muligt. Dvs. hvis bagparten hænger dybt i vandet, så har du ikke en optimal træning, og du risikerer at overbelaste din hund. Benyt en svømmevest*, hvis din hund ikke er stærk nok eller ikke ligger

rigtigt i vandet.

Svømmevest

*Fordelen ved en svømmevest er at hunden også kan ligge og padle rundt i vandet. Denne afslappende form for svømning er med til at afslappe spændte muskler samt give øget velvære både i krop og sind.

Styrketræning og vandtemperatur

Styrke opnås ved jævnligt at bade med sin hund, gerne et par gange i ugen. Men vær opmærksom på at hunde er forskellige og at koldt vand ikke gør noget godt for sarte muskler og led. Så hvis du har en gigtplaget hund, skal du være opmærksom på hvor langt hen i efteråret, den kan holde til at bade i det kolde vand.

  • Vandet i svømmehaller ligger ca. omkring 20-25 grader, og vandet i vandløbebånd ligger på omkring 28 grader. Så det vil være mere oplagt at benytte disse løsninger, når vi når efterår/vinter.

Undgå overtræning og kollaps i varmen

Vigtigt er det at holde øje med at hunden ikke bliver overtrænet eller giver sig for meget, så den kollapser i vandet.

  • Læg derfor mærke til hundens stress niveau ikke kører op, når du kaster med pind. Kast et par gange, og hold da pause til hunden er rolig igen. Vurder hvor god kondi din hund er i, så du ikke får den udtrættet med leg, da risikoen for skader herved øges.
  • At tungen ikke bliver blå når hunden er i vandet – det er typisk tegn på at blodet ikke kan nå at ilte hurtigt nok, i forhold til den belastning hunden udsættes for. Hunden kan kollapse af iltmangel (obs på at enkelte racer har blå tunge fra naturens side).
  • At pulsen ikke bliver for høj. Lyt til vejrtrækningen eller mærk på hjertet for at registrere om det banker for hurtigt. For en mere præcis måling holder du med med pegefinger og langemand på den store blodåre på inderlåret på et af bagbenene. Tæl hvor mange slag du får i minuttet. Normalt skal pulsen ligge på 60-80 slag i minuttet for store hunde, og for små hunde skal den ligge på mellem 80-120 slag i minuttet.

Vær også opmærksom på at hunde med hjerte og/eller lungeproblemer ikke tåler at blive ophidset. Ligeledes skal du være forsigtig med din kortsnudede hund, da disse kan har svært ved at trække vejret, og vejrtrækningen forværres i det varme vejr.

Hold væskebalancen i orden

Husk at få godt med vand med til stranden. Hunde bliver også tørstig i varmen og særligt når de er aktive. Du kan med fordel benytte en elektrolyt blanding i vandet, så hundens væskebalance holdes stabil. Læs om væskeerstatning her.

Hvornår må du frit bade ved strandene i Danmark?

Vær opmærksom på at der er regler for hvornår du må bade med din hund ved havet/stranden.

  • Fra den 1. oktober til den 31. marts er din hund velkommen på de danske strande.
  • Der er dog nogle kommuner, som har særlige regler for hundenes færden på strande.
  • Reglerne om hunde på stranden er fastsat i Naturbeskyttelseslovens § 22.
  • Fra den 1. april til 31. september, skal du derfor være sikker på at det er tilladt at bade med hundene ved de søer du har adgang til, inden du kaster dig ud i hundeleg og træning her.

Vi håber du har fået lidt fif til at få en hyggelig sommer med din hund 🙂

God fornøjelse med svømningen