Har du styr på at holde din hund varm i bilen?

Efteråret og vinteren nærmer sig, og vi hos Key2balance syntes at det er tid med en række gode råd om at holde varmen i bilen. Hundene kan jo komme til at ligge mange timer på gulvet i bilen, i deres bure eller i bagagerummet. Særligt længe kan hundene ligge hvis de skal på jagt, vente på mor eller far har lagt et spor eller når de skal rejse med rundt i landet eller udlandet.

Valg af madras til bilen

Har du hunden liggende i bur, så har du måske allerede en madras der kunne købes med til buret, men fungerer det for din hund? Der findes et hav af puder og tæpper i forskellige materialer, former og farver. Heldigvis for det, for det er nemlig ikke alle hunde der har samme behov.

Du skal tage hensyn til om hunden er en kold eller varm hund fra naturens side. Dvs. foretrækker din hund at ligge i sneen hele dagen eller trækker den hellere ind foran pejsen? Og så er der alle dem der ligger imellem de 2 poler. Men du er ikke i tvivl om hvad din hund søger når du kender den.

Her er lidt ideer du kan bruge til at vælge ud fra:

  • Søger din hund en kølig overflade, så kan en overflade af læder eller kunstige glatte materialer være godt
  • Søger din hund varme flader, så kan uld eller andre materialer af kunstig “pels” være løsningen
  • Roder din hund rundt og laver reder, så vælg en plan fast madras og læg da et tæppe ind til redebygning
  • Er din hund både kulde og varmesøgende, så sørg for at der er plads til både og i buret
  • Sørg for at underlaget er tilpas blødt så trykninger, af at ligge, undgås
  • Vurder om din hund har brug for noget der tager snavs og vand efter en strand eller skovtur
  • *Er din hund en dækkenhund, så hav et passende udvalg med i bilen, så du kan skifte alt efter behov

 

Fordele og ulemper ved valg af underlag

Når du vælger underlag, skal du tænke på flere parametre alt efter hvilken type hund, race og alder samt hvad du laver med din hund. Vi prøver her at komme med lidt forslag.

Gamle hunde:

Ældre hunde har behov for plads til at røre de gamle lemmer på. Hunde bliver mere stive i sine led med alderen, og har derfor ikke godt at at ligge klemt ind i et bur alt for længe af gangen. De kan aflastes i buret ved at have en trykaflastende madras der fylder buret ud. Gerne en fast madras som hunden ikke kan ælte rundt med, men som former sig efter hundens krop. Oven på denne madras kan du så lægge det tæppe der ellers passer til hunden og jeres gøren sammen. Noget der suger vand og smuds, noget der varmer, noget der ikke bliver alt for lunt eller noget der kan bygges rede i.

Uld madras med tekstil bagside, hindre fugt og kulde trækker op nedefra

Sporthunden:

En hund der bruges til konkurrence er ofte på farten mange timer om ugen. Vurder om denne hund skal have noget trykaflastende underlag i bunden og så et passende underlag oven på. Hvilken type sport hunden bruges til har også afgørende betydning for valg af underlag.

Skal hunden være med på farten hele dagen, så er trykaflastning og et tilpas stort bur vigtigt, da hunden skal kunne bevæge sig lidt rundt i ventetiden. Der skal også være en bund som fjerner skidt og vand, hvis hunden har været i søer, skov ol. Her skal du være opmærksom på at de syntetiske tæpper ikke alle er lige gode til at fjerne vand, og hunden kan da komme til at fryse når den ligger på det våde tæppe!!! Her vil vi klart anbefale brugen af uld, da uld suger sin egen vægt x mange og samtidig er antiseptisk. Et forslag til uld kan være et gammelt 100% uldtæppe fra genbrugen, som der kan bygges rede i eller et 100% uldtæppe eller madras.

Er du sportsudøver der stiller telt op til konkurrencer, så er der også et par ting at tænke over. Trækker det ind under teltet? Er madrassen i buret isolerende for kulden der trækker op fra jorden? Ellers vil en isolerende uldmåtte være et godt bud.

Familiehunden:

Her gælder de samme fif som ved sportshunde, dog kan du nok gå lidt mere på kompromis med kvaliteten af tæpper, hvis det kun er kortvarigt din hund opholder sig i bilen. Men hvem kan ikke godt lidt en god kvalitetsmadras.

Undgå at bruge energi på at opvarme hele bilen

Canelana pude med kant passer i dette bur

Når hunden opholder sig i bilen, så vil den bruge energi på at opvarme sig selv og omgivelserne. Hvis hunden skal opvarme en hel bil, så er der mindre energi til at arbejde og træne med. Derfor har vi et fif til at mindske det område hunden opvarmer.

Har du hunden i bur, så kan du med fordel lægge et tæppe hen over buret og ned over burets sider. På den måde holdes varmen nogenlunde inde i buret. Sørg dog for at tæppet er åndbart, så hunden ikke koger lige pludseligt.

Nogle hunde er så heldige at bilen har et fyr. Her er det jo klart lettere at sørge for at starte fyret flere gange om dagen, hvis i er på farten en hel dag. Da undgår du at tænke så meget over at holde varmen i buret. Du skal dog stadig have en god madras, og stadig vurdere om et tyndt ulddækken er relevant, alt efter om hunden har badet, er kuldskær eller bare ikke har pels nok til selv at isolere sig.

Hunden der ikke kan have hverken dækken eller madras i buret uden at splitte det ad

Disse hunde møder vi også flere af. Her er du nød til at sørge for at buret er isoleret udefra og i bunden, så hunden ikke skal bruge unødig meget energi på at varme bilen op. Du kan blive udfordret på ubehag i kroppen efter at have ligget meget ned, hvis ikke hunden kan ligge på en madras i buret. Her vil vi opfordre til at prøve at træne på at madrassen er ok og ikke skal flænses. Det går nok mens hunden er ung, men når den bliver ældre og får skavanker, så klarer kroppen ikke belastningen en hel dag.

HUSK opvarmning og nedkøling er vigtig inden og efter sport og konkurrence!!

Opvarmning og nedkøling mindsker risikoen for skader, og det er klart meget sjovere for hunden at arbejde sammen med dig, når kroppen er ordentlig varm. Læs med i september, hvor vi giver fif om opvarmning og nedkøling. Link