Opvarmning er vigtig inden den rigtige træning går i gang.

Opvarmning er vigtig for at undgå skader, når hundene arbejder. Vi kender det jo fra os selv, det er aldrig sjovt med en kold start. Men så snart vi har luntet os varme, så begynder den sjovere del af løbeturen.

Hundene har ligget i bilen på vej ud til træningsbanen, konkurrencebanen, skoven eller hvor du nu skal hen for at træne. Du har måske kørt langt, du har måske en stor hund i et forholdsvis lille bur, eller en lille hund der har svært ved at holde sig varm i længere tid. Af sikkerhedsmæssige årsager bør buret ikke være for stort, men det er ikke let for hunden at holde sener, muskler og led varme, når den ikke kan bevæge sig så meget rundt.

Derfor vil vi gerne give dig nogle gode fif til at få opvarmet din hund inden træningen begynder. Vi vil også gerne fortælle dig lidt om hvordan du undgår at din hund får skader, mere generelt set.

Hvorfor skal hundene opvarmes?

Opvarmning bruges bla. til at klargøre muskler, sener, ledbånd og led til det arbejde der venter forude. Når musklerne er kolde, vil de være mindre elastiske, og risikoen for fibersprængninger opstår let. Ligeledes vil hundens skridtlængde være reduceret, da musklerne ikke kan strække så meget som når de er blevet varme. En muskelskade kan tage flere uger om at heale op, alt efter omfanget. Her kan laserterapi og massage gavne, læs mere om laser her.

Senerne er mindre elastiske end muskler, og befinder sig i hver ende af en muskel. Det er senerne der sørger for at musklerne hæfter fast på knoglerne. Senerne har behov for at blive varme op, før de kan strække sig under belastning. Vi ser ofte mindre alvorlige skader på sener, men er uheldet først ude, så kan det ende med nogle rigtig grimme seneskader. Et eksempel på en grim skade kan f.eks. være at akillesenen løsnes fra hælen (hasen).

Ledbånd er de strukturer der holder sammen på vores led. Hvis du har prøvet at vrikke om på din ankel, så ved du hvor smertefuldt det kan være, når ledbånd bliver forstrukket. Ledbånd og sener tager en hulens tid, før de er healet op efter et traume. Vi snakker op til 1 år, før der er en ok styrke igen. Men ved større skader på ledbånd, kan vi risikere at det aldrig rigtig blive helt godt igen.

Led kræver også en god opvarmning. Når hunden har ligget i bilen i længere tid, så vil leddene blive lidt stive. Særligt på ældre hunde, vil du kunne se at hunden er stiv og lige skal bruge nogle minutter på at komme i gang efter hvile. Når et led bevæges, dannes der ledvæske som smører og ernærer leddet, og vi opnår et sundere led.

Hvordan varmer jeg så min hund op?

Du skal selvfølgelig tage hensyn til, hvilken sportsgren hunden skal bruges til, men der er en god basis opvarmning, som alle hunde har godt af, uanset deres brug.

Step 1. Start med at parkere længst væk, så du får en god gåtur hen til det areal i skal træne på. Gå gerne 6-8 minutter, så hunden har fået lidt gang i blodcirkulationen, og bliver klar til at gå videre til step 2 i opvarmningen.

Step 2 er at øge intensiteten i opvarmningen, så pulsen stiger og blodet når ud i alle kroge i kroppen. Du kan gå hurtigere, løbe lidt med hunden i snor, begynde at lave lidt retningsskifte, opbremsninger, kaste et stykke legetøj lidt frem foran dig (ikke langt væk). Brug nogle minutter på denne aktivitet, inde du går videre til step 3.

Step 3 er der hvor du begynder at tilpasse opvarmningen til den aktivitet hunden skal lave.

Forslag til step 3:

  • Skal hunden løbe agility, så skal du tænke i smidighed i hele kroppen, hurtige vendinger, lidt spring og sprint / hurtig løb / gallop, og kontakten til dig.
  • Skal hunden gå rally, så skal der trænes nogle stillingsskifte, smidighed i kroppen så som 8 tal mellem benene, gå i zigzag og små udsendelser til f.eks. et felt.
  • Skal hunden ud at rundere, så skal der trænes lidt fremadsendelse og tempo- samt retningsskifte. Derudover er smidigheden selvfølgelig vigtig, og du skal også have styr på kropskontrollen hjemmefra.
  • Skal hunden lave bidarbejde, så er det vigtig at dens nakke og ryg er godt varm, og der bør trænes temposkift. Skal der bæres aport, så skal du have trænet “at samle op”, så nakken og kæben er varmet godt op.
  • Skal hunden springe, så skal der trænes små spring, som gradvist bliver højere. Der skal også trænes smidighed i hele ryggens overlinje, så kroppen kan runde sig over springet. benyt evt. en godbid ind mellem forbenene, så ryggen krummer. Før en godbid om mod hofte og has til begge sider, og træn slalom mellem dine ben.
  • Sørg for at gå med hunden på både venstre og højre side, når du går i en pladsposition. Benyt højre side frem og tilbage til bilen, så hunden også trænes i at spejlvende en pladsposition i kroppen.
  • Mange af forslagene kan benyttes til flere forskellige træningsformer, men vi håber at du har fået en lille ide om, hvilke øvelser du kan prøve at benytte i din generelle opvarmning.

HUSK hvis hunden ikke kan sine øvelser på konkurrencedagen, så er det for sent at ændre på dem. Få en god oplevelse ud af det, og så hjem og øve lidt mere på den/de øvelser, det kneb med. MEN husk på at mange repetitioner heller ikke er sundt for kroppen. Sørg for variation i din træning.

Nedkøling efter træning

Når du er færdig med din træning, skal du sørge at få kølet hunden ned inden du sætter den i bur/bil. Dvs. pulsen skal ned og vejrtrækningen skal være normal. Det er ikke rart at komme forpustet ind i et bur. Ligeledes er det rart lige at få lov at gå stille og roligt hen til bilen, som jo alligevel holder pænt langt væk, så pulsen kan nå at normaliseres.

Det er under nedkølingen af musklernes restitution starter. Sørg for væske og evt. lidt energi rigt eller kulhydrat rigt tilskud til at samle kræfter på. Der er forskel på træningsformen og intensiteten, i forhold til hvilken type foder du skal tilbyde i pauserne, men mere her om i et andet indlæg i løbet af året.

Hold varmen mens du venter

Hvis du er til konkurrence, træning, jagt eller måske på kursus, så kan du vinde lidt ved at hjælpe hunden med at holde sine muskler varmen i ventetiden. Benyt en god trykaflastende madras, et passende dækken og et passende tæppe i buret.

Læs flere gode råd i vores tidligere blogindlæg her:

Kan din hund holde varmen?

Hunde i kolde biler

 

Vi håber at du har fået lidt input til at få varmet din hund op inden træning, og ønsker dig en rigtig god vintertræning 🙂