Træning af hvalp

Træning af hvalp er som vi nok alle ved, en vigtig opgave der skal tages hånd om fra vi får det lille pus i hånden som ca. 8 uger gammel. Det er en stop opgave vi som hvalpeejere skal løfte for at give vores små pus en god start i livet. F.eks. så bør hvalpen gå til hvalpetræning og socialisering. Her lære hvalpen den basale adfærd til at blive en god familiehund, og hvordan den omgåes andre hunde. Hvalpen har også behov for en masse miljøtræning, da det giver den den bedste start på livet og en god stabil psyke. Vi skal også tænke i hvilken træningsform vi ønsker med vores hvalp fremadrettet. Ligeledes skal vi tænke over hvordan vi opstarter træningen bedst, når hvalpen er klar til at måtte gå i gang med træningen.

Her i bloggen fortæller vi lidt om gåture, trapper, motorik og en fortælling fra det virkelige liv – en fortælling som virkelig kan give os en øjenåbner.

“Ammestue historierne” og hvad må hvalpen egentligt?

Der findes en masse “ammestue historier”. Mange af fortællingerne gå på at hvalpen kun må gå 1 minut længere for hver uge den bliver, og den må ikke gå på trapper osv. Så sort/hvid kan vi ikke gøre det, da hvalpe er forskellige, også inden for samme race.

Gåtur med hvalpe

Når du skal gå ture med din hvalp, så går der jo en del tid med at snuse. Den tid er ikke reel gangtid, så det er svært at regne med minutter. Her er det vigtigt at du kikker på din hvalp for at se efter træthedstegn. Er den træt i sit hoved af at snuse eller er den træt i sin krop af at gå? Det er der en stor forskel på. Du skal lære dig at se forskellen og justere dine ture ind efter hvalpen.

Race, størrelse, energiniveau m.m. spiller alle ind. Har vi f.eks. en border collie der er avlet til at arbejde, så har vi en hvalp der ikke sådan lige lader sig køre træt. Her skal du have stoppet den i tide og give den hvile. Har vi en lille “hygge hund” så trisser den måske forholdsvist stille og roligt afsted og pludseligt falder den om og vil sove.

Trapper og hvalpe

Hvalpe og trapper er også meget omdiskuteret. Har du en chihuahua så siger det sig selv at den har for korte ben til at kunne gå korrekt på trapper. Her kan du bygge en rampe, som hvalpen kan gå på hvis du har trapper op til f.eks. hoveddøren. Har du en labrador ol. så findes der studier der viser at de fra de er 4 mdr. ikke udvikler HD af at gå på trapper. En forklaring på dette er at hunden har en størrelse, hvor den kan forcere trapperne rimelig almindeligt. Den skal selvfølgelig ikke suse op og ned mange gange dagligt. Men det er sundt at udfordre motorikken.

Hvalpe og motorik

Vi har alle set den her hvalp der er super kluntet – mega nuttet og vi får os et lille grin. Denne hvalp har faktisk behov for at vi hjælper den med at udvikle sin motorik. Den kan have en skidt motorik pga. den er blevet klemt under fødslen, eller blevet mast/trådt på af moren eller de andre i kuldet. Nogle hvalpe som jeg undersøger inden de kommer i nye hjem, har enda vrid i ryggen. Ofte fortæller opdrætter at hvalpen har vredet sig og er smuttet ud af hænderne på nogle der ville nusse med den.

Disse fysiske udfordringer er ofte medvirkende til en lidt langsommere udvikling motorisk, MEN der er noget at gøre ved det! Et tjek ved en passende behandler kan finde og løsne op for udfordringerne og blot det hjælper på motorikken. Hos Key2Balance bruger vi bla. KST og ledmobilisering til hvalpe og giver gode råd om træning af hvalp.

Men vi kan gøre endnu mere for hvalpene både før og efter 8 uger. Opdrættere har ofte huset fyldt med balancepuder, vipper, hængebroer osv, som hvalpene kan udfordre sin motorik på. Men når vi som hvalpekøbere får hvalpen hjem, så bør vi fortsætte den motoriske udvikling.

Ideer til træning af hvalp og dens motoriske udfordring:

Motorikken udfordres bla. ved at gå på forskelligt underlag, så som:

  • Grus / ral
  • Græs i forskellig højde og mos
  • Skovbund eller ujævne græsplæner
  • Lad hvalpen gå lidt i sandet i vandkanten og evt. lidt ude i vandet ved en stille sø (kort tid i starten)
  • Lad den gå op og ned af balancepuder, der passer i højden
  • Sansegynger der hænger i en højde, som hvalpen kan klare at komme op og ned af
  • Lad den balancere på små stammer i skoven eller haven
  • Lad den leje med andre hvalpe – bryd ind ca. hver 10 minut og giv dem pause så musklerne kan hvile sig
  • Gå til hvalpefitness ved en fitness/styrkeinstruktør som har forstand på hvalpevækst og træning

Der findes rigtig mange måder at træne motorik på, så disse bud er kun nogle enkelte udvalgte. Det der er vigtigt er at få valgt de rette øvelser til det rette problem, hvis der er et problem. Selvfølgelig kan du godt træne en masse forskelligt når du har en velfungerende hvalp. Det vil blot styrke hvalpens motorik generelt, men har den problemer, så skal der sættes rigtigt ind.

Historien om Chilli skrevet af opdrætteren fra Lil’SunKiss (Miniature American Shepherd)

Når den lille perfekte hvalp på bare tre uger har brug for hjælp.
En sen aften, vi gjorde alle sammen os klar til at sove hvalpene sov allerede i deres fødekasse. Eevee sov på sofaen og imens hun hold øje med hvalpene. Pludselig høre Eevee en lyd og i sin iver for at beskytte hvalpene får hun trådt på lille bitte Chilli da hun hopper ned fra sofaen. Stakkels Chilli skreg og selv om jeg tog hende op faldt hun kun delvis til ro, hver gang hun bevægede sig skreg hun igen. Efter en time og nogle forskellige stræk øvelser, Falder min lille pige dog til ro.

Næste morgen kan jeg dog tydeligt se forskel på hendes kropsholdning og bevægelsesmønster, hun var ikke længer en lille lækker racer maskine der for rundt i fødekassen. Vi tog derfor fat på Key2Balance, som gav os en akut tid. Karina kunne ret hurtigt konstatere at det var godt vi kom.

Hun blev så efter følgende tilset ofte og med det samme ved behov. Jeg har været bekymret for om hun kunne “fikses” eller om jeg måtte give op. Men da Chilli var omkring 16 uger havde hun 4 dage hos Key2Balance hvor hun fik afprøvet og udredt et styrkeprogram, der virkelig blev en game changer for Chilli.
Hendes gamle personlighed er vendt tilbage og hun er nu gået fra at være tam uden lyst til at træne overhovedet til at race rundt og kan træne en hel time uden at blive træt, Det er da fantastisk.
Tak Til hele holdet omkring Key2Balance 2 som 4 benede der har givet Chilli en fair chance her i livet.

En fortælling fra Key2Balance om vores lille “ferie” barn Chilli

Først skal det lige siges, at hvalpen fra historien her over, har fået en god stimuli i de første 8 uger. Men når en hvalp ikke “virker”, så er opdrætter hurtig til at reagere OG bekymre sig. Og det nød Chilli godt af 😉 Vi har selv en hvalp fra samme kuld, så det var let at tage Chilli på “arbejdsferie”. Vi vurderede hendes kondi, balance, motorik og evne til at interargere med de andre hunde. Hun klarede det flot og på blot 4 dage, kunne vi dårligt se forskel på hende og vores egen hvalp mht. motorik og fart.

Hvad gjorde vi så?

Vi sørgede for mange sovepauser i løbet af dagen, for det er under hvile at hjernen kobler af og indlæringen sker bedst. Hukommelsen i cellerne bliver bedre af hvile, og det er Chilli et klart eksempel på. Vi gik ture på ejendommen i ujævnt terræn og højt græs, der blev også leget meget i det og løbet. Der blev arbejdet på at forcere nogle små trappetrin stille og roligt (det fangede hun ret hurtigt). Vi arbejdede med små fitbones som hun skulle op og stå på med for og bagben – her blev hun udfordret i sin motorik, men hun fandt hurtigt fidusen i det og fik spændt op de rette steder. Fitbone er en fin træning af hvalp.

På blot 4 dage blev hun lyn hurtig under leg, mere udholdende og fandt sin CORE så hun kunne tilpasse sig forskelligt underlag. Og som opdrætter skriver her over, så kunne det mærkes 😉 Vi undskylder for en meget aktiv Chilli retur…..

Chilli blev sendt hjem med træningsplan og videoer af hvordan øvelserne laves og hvordan der udvides.

I videoen her ser du Bonus på 13 uger, der trænes i balance og at stå stille. Bonus skulle gerne kunne indgå som demo hund hos Key2balance med både demo af fitness og som massagepatient til de studerende. I “fritiden” skal han udfylde pladsen som hygge og træningshund.