🐶 GENOPTRÆNING EFTER SKADE 🐶

Der sker desværre en del uheld som fører til skader hos vores hunde. Mange af disse skader ender med at hunden enten skal genoptrænes direkte efter dyrlægens behandling og ro, eller igennem en operation og herefter genoptrænes.

Så snart du ved at din hund står for en genoptræning efter skade og/eller operation med efterfølgende genoptræning, så få booket tiden hos os hurtigst muligt. Hvorfor skriver jeg nu det? Jo det gør jeg fordi det er vigtigt at få planlagt det bedste forløb for hunden, hurtigst muligt efter skaden/operationen.

Hvad er det der gør det så vigtigt at booke tiden hurtigst muligt?

For det første, så er det vigtigt at få fat på tider der passer ind i jeres hverdag. Det gør vi det bedste vi kan for at imødekomme. MEN vi har mange henvendelser hver uge, så tiderne ryger lyn hurtigt!! Så jo før du er ude, jo større er chance for at vi kan opfylde dine ønsker.

Dernæst er det vigtigt at vi kommer i gang med genoptræning og behandling af skaden/problemet hurtigst muligt.

Dette er bl.a. for at undgå scenarier som:

  • Stive led (nedsat ROM hvor benet ikke kan bøjes og strækkes optimalt)
  • Nedsætte risikoen for muskel atrofi (muskulaturen svinder i styrke og volumen) – atrofi sker lyn hurtigt!!
  • Nedsat proprioceptiv sans (signaler fra vævet til hjernen som skal skabe en respons, så hunden tilpasser sig situationen, og undgår yderlig skade)
  • Minimere kompensationsspændinger og restriktioner i bevægeapparatet (disse kommer hurtigt når hunden har ondt/aflaster)
  • Minimere tiden hvor hunden ikke tager vægt på f.eks. et skadet ben
  • Svind af muskelmasse, balance og stabilitet

Ved du at din hund er skadet og at den skal til genoptræning efter skade?
Så book gerne tiden allerede før operationen eller i god tid før I er igennem den, af dyrlægen, beordrede ro.

Det vil gøre det lettere at finde de mest optimale tider til jer, samt vejlede i hvad du kan gøre i ventetiden for at minimere ovennævnte scenarier.

Hvad kan genoptræning efter skade bl.a. gøre udover selve træningen?

  • Hjælpe hunden med at få brugt sit krudt på en konstruktiv måde i perioden hvor den skal være i ro og luftes i snor
  • Hjælpe dig med at få styr på de rette hjemmeøvelser og den rigtige måde at udføre disse
  • Hjælpe dig med at få styr på Do’s and Don’ts til netop din hunds situation
  • Hjælpe dig med at få planlagt en hverdag ud fra dyrlægens anvisninger
  • Trygheden i at vi vejleder og støtter dig og hunden under hele perioden

 Uddybelse af scenarierne ovenfor

Efter en skade i f.eks. et ben, efter en lammelse eller efter en immobilisering ol, er det vigtigt at arbejde med leddenes bevægelighed. Dette er for at undgå nedsat ROM. Dvs. at leddet ikke kan bevæge sig i sin fulde bevægeradius (bøje og strække).

Hvis ROM nedsættes, vil hunden kompensere og der opstår spændinger i vævet. Ligeledes vil hunden gangart ændres og dens ydeevne bliver reduceret. Det har stor betydning for hundens velbefindende og hundens brug i dagligdagen.

Når der opstår en skade, vil hunden kompensere og derved ikke bruge sin krop i balance. Det går ud over muskulaturens arbejde, og muskulaturen vil svinde i styrke og volumen. Det vil kræve endnu mere genoptræning at indhente den tabte muskelmasse, end hvis vi kommer i gang hurtigst muligt.

En nedsat proprioception vil sige at de sanseceller der sidder i muskler, sener og led, er sat helt eller delvist ud af funktion. Hunden vil da ikke være i stand til at tilpasse sig situationen den er i, og en skade kan forværres. Sansecellerne sender signal til hjernen om situationen som er i vævet/leddet, og et respons sendes tilbage, med information om at rette op/stabilisere.

Et eksempel på nedsat proprioception:

Du er uheldig og vrikker om på din ankel. Anklen hæver op og smerter, og du kan ikke gå på benet en periode efter uheldet. Du holder anklen i ro, spiser smertestillende for at tage smerte og hævelse, samt lægger en stabiliserende forbinding på. Du benytter måske endda en pose frosne ærter i den akutte fase, for at tage smerte og hævelse.

Hævelsen fortager sig stille og roligt og du går i gang med livet igen. Din ankel vil i starten gøre ondt og måske hæve lidt når du går i længere tid. Det bliver bedre og bedre hen over dage eller uger. Du har ikke gjort noget for at genoptræne anklen efter skaden, men du kan godt mærke at du har lettere ved at snuble på ujævnt underlag (skovbund, brosten ol.).

I dette eksempel, er risikoen stor for at vrikke om på anklen igen!!

Det du burde have gjort for at komme godt ud på den anden side er:

Når du har holdt passende ro og hævelsen er faldet, så skal du i gang med nogle træningsøvelser. Disse øvelser skal være rettet mod at genoprette den proprioceptive sans.

Du skal bl.a. træne vægtoverføring på forskelligt underlag, under kontrollerede forhold. Du kan træne balance på f.eks. et vippebræt/balancepude. Du kan træne hos en fysioterapeut eller få øvelser med hjem, der passer til omfanget af din skade.

En vridskade kan være meget varierende i skadesomfanget. Alt lige fra et lille vrid, der hurtigt bedres, til vridskader hvor en senetilhæftningen er rykket af knoglen den hæfter på (ret alvorlig skade der kræver et helt andet pleje og træningsforløb).

Som du kan læse er genoptræning efter skade, af meget varierende karakter og kræver forskellig tilgang. Dette gælder også for hunde, katte og heste mfl.

 

HVILKE PROBLEMSTILLINGER ER EGNET TIL GENOPTRÆNING?

🐶 Brækkede knogler (efter gips/skinne er kommet af)

🐶 Akutte patellaluxationer (knæskallen er smuttet ud af position – forskellige grader findes)

🐶 Efter operation af patellaluxation

🐶 Seneskade af forskellig art

🐶 Sprungne/delvist sprungne korsbånd (efter operation medmindre hunden er for ung til operation endnu – da ”for-træner” vi i samarbejde med dyrlægens vurdering af skaden)

🐶 Mistanke om discusprolaps (ikke operations krævende)

🐶 Efter operation for discusprolaps

🐶 Smerteplagede hunde med f.eks. gigt ol.

🐶 Lumbosacral-instabilitet (ustabil lænd)

🐶 Og mange andre ting – ring og hør hvis du er i tvivl om noget med din hund

🐶 Genoptræningen foregår i samarbejde med hundens dyrlæge/kirurgen. En hver afvigelse fra den planmæssige fremgang vil der blive reageret på.

🐶 Vi får rigtig mange henvendelser om-, og henvisninger fra forskellige dyrlæger til genoptræning hver uge. Derfor vil det være super godt, hvis du vil give et ring så snart du ved at genoptræning er på tale, så vi kan få booket tider til din hund.

🐶 Kontakt os på tlf. 20 22 71 17 mandag til torsdag mellem kl. 8.30 og 17.30 samt fredag mellem kl. 8.30 og 15.00.

🐶 Du kan også sende en mail på info@key2balance.dk eller en SMS så skal vi nok give lyd, så vi får puttet jer i kalenderen hurtigst muligt.

Jeg håber at du fik lidt viden omkring genoptræning her, og er bedre rustet til at handle hurtigt, HVIS uheldet er ude for dig og fin hund(e).

Du kan læse mere om fysioterapi her og mere om genoptræning på vandløbebånd her