Hunde i kolde biler.
Hunde i kolde biler er udfordret. Ja det lyder lidt stejlt, men læs med og du vil få lidt brugbar viden.
Vinteren nærmer sig, og vi hos Key2balance syntes at det er tid til en række gode råd om at holde varmen i bilen. Hundene kan jo komme til at ligge mange timer på gulvet i bilen, i deres bure eller i bagagerummet. Særligt længe kan hundene ligge hvis de skal på jagt, vente på mor eller far har lagt et spor eller når de skal rejse med rundt i landet eller udlandet.
Er din hund sund og rask eller har den skavanker?
Det er ganske afgørende for hunde i kolde biler, om de er fit for fight eller om de har skavanker. En sund og rask hund, klarer langt bedre kulden end hunde med skavanker, så som gigt f.eks.
MEN en sund og rask hund, forbliver kun sund og rask hvis vi passer godt på den. Ligeledes vil vores hunde med skavanker, klare sig bedst når de er varmet op.
Skal du afsted i bil, så sørg for at optimerer forholdene for din hund:
- Find et passende tæppe til bunden af bil / bur
- Tæppet skal være varmt, gerne uld som thermoregulerer aller bedst
- Tæppet skal være tykt nok til at stødabsorbere
- Sørg for at holde hunden varm med et passende dækken
- Sørg for at dække buret til med tæppe, så varmen ikke siver ud
- En bil er et stort område at varme op, et bur med tæppe over er væsentligt mindre
- Tilbyd din hund vand der er tempereret (koldt vand er ikke rart når det er vinter)
Sørg for god opvarmning inden aktivitet
Når du ankommer til det I nu skal lave sammen, så sørg for at få varmet din hund godt op. En kold hund får lettere skader! En skade tager tid at heale op, måske lang tid alt efter skadens omfang.
Evt. behold dækken på under den første del af opvarmningen. Vigtigst af alt er at du får gået din hund godt varm, inden den får lov at løbe frit. Skal du dyrke en sport med fart og forhindringer, så skal du huske at lave retningsskifte og øge tempoet. Alt sammen mens du har den i snor, så den er varm nok til at skulle arbejde.
Der er mange forskellige måder at opvarme en hund på, alt efter hvilke aktiviteter I skal lave. Brug sund fornuft og god tid til opvarmningen, så du undgår at din hund får en skade.
Nedkøling efter jeres aktivitet
Når hunden er færdig med at præstere, så er det vigtigt lige at få ro på kroppen igen. Pulsen skal ned og hunden tåler fint at gå en lille tur, inden den kommer i bilen. Så evt. parker længst væk så du kan udnytte afstanden til opvarmning og nedkøling.
Hold varmen i pauserne
Mellem jeres aktivitet, skal du være obs på at din hund er varm og får hvilet sig. Det kan du gøre i bilen, som du har indrettet efter bedste evne. Husk dækken når det er koldt. Dækkenet hjælper din hund med at holde musklerne varme, og du “slipper” da lettere når du skal opvarme til næste aktivitet.
Men hunde har jo pels, de fryser ikke!
Jo selv den tætteste bamsepels kan ikke altid holde hunden varm. Selvfølgelig er der forskel på hunde og pels. Vi skal tage højde for underuld, fældning, våd pels helt ind til huden osv. Men det er faktisk sådan at hunde af natur, kan være mere varme eller kolde. Lige som os mennesker, så har nogle lettere ved at fryse end andre.
Et eksempel er vores egne 2 hunde. Ici på 10 år, en blanding af labradore (med underuld) og ridgeback. Hun piv fryser så snart vejret overvejer at blive køligt. Sådan har det altid været.
Vores ridgeback Gina på 2 år, har begrænset underuld og er meget kortpelset. Hun har det så rigelig varmt, selv i frostvejr. Hun mener bestemt ikke at dækken er nødvendigt. Men skal jeg undgå skader og være sikker på en opstemt og klar hund, ja så må hun altså “lide” for at kunne præstere til træning 😉
Vil du have flere fif?
Så kik med på linksene her:
Opvarmning og nedkøling af din hund