Hundesvømning

Hundesvømning er meget brugt og meget populært blandt mange af vores kunder her hos Key2balance. Vi får ugentligt flere spørgsmål omhandlende genoptrænes i svømmehal, i stedet for at skulle på vandløbebånd. Vi forklarer kunderne hvad forskellen er på de to træningsmetoder. Vi forklarer hvorfor det er en god ide i at få opstartet genoptræning korrekt og sikkert, inden hunden sendes i svømmehal. Læs mere om genoptræning på bloggen her. Ligeledes forklarer vi vigtigheden af at få en erfaren svømmeinstruktør til at hjælpe de første gange, hunden skal i svømmehal. Når vi slipper hunden fri efter genoptræningen hos os, skulle træningen gerne fortsat være en succes.
I maj måned var vi en tur i Odder hos Henriette der har hundesvømmehallen “Luksushunden.dk”. Vi drog afsted for at lave noget videomateriale til undervisning af de massørstuderende.
For at kunne lave noget brugbart materiale, havde vi brug for en god lang hundesvømmehal. Der skulle være
ruder i vægen så det var muligt at se hundenes svømmeteknik og benbevægelser.
Netop det at kunne se under vandet, er et kæmpe plus når vi som fagfolk skal vurdere om hundesvømning giver den træning som vi søger til hundene. Vi kan nemlig blive snydt af vandets brydning. Dvs. at det vi ser oppe fra, ikke er det reelle billede som vi kan se under vandet.

Vores egne hunde til hundesvømning

Vi havde taget vores egne hunde med i svømmehal. Vi har et par hunde med tip top røntgenbilleder af alle led (incl. ryg). Vi havde en med endnu ukendt røntgenstatus og med “ungdoms gele” i leddene. Vi havde en forventning om hvilke hunde der ville svømme perfekt og hvilke der ville være udfordret. – VI TOG GRUELIG FEJL!!!! :´). Den ene A hofte hund, havde dårlig acceleration i bagparten. Vi havde forventet perfektion, da hun traver solen sort på landjorden. “Geleben” havde en rigtig fin acceleration og overraskede os positivt.
Vi havde også allieret os med Annette og Bailey. Bailey er vant til at svømme og kan svømme fint med og uden vest. Ligeledes havde vi fået lov at låne to podengoer af Rikke (som bla. er hundemassør). Den ene podengo mangler et forben og den anden har en et lille knæproblem i det ene knæ (dog bevæger den sig fint på gulvet). Disse 3 hunde gav os det vi forventede og lidt til 🙂
Se et lille udsnit af nogle af videoerne her over. Her er fokus på at vise når svømning fungerer og ikke fungerer. Ligeledes viser Henriette så fint, hvordan hun leger hundene i vandet. Hun støtter dem på deres første ture i vandet, og giver dem nogle gode og sjove oplevelser. Når Henriette er i vandet med hundene, så kan hun hjælpe til bedre acceleration og bevægelse.

Træthedstegn og svømmeteknik

Hvordan hunden arbejder i vand er afgørende for hvilket resultat vi opnår træningsmæssigt. Svømmer vi blot for sjov, så er det faktisk også vigtigt at tage hensyn til hvordan din hunds svømmeteknik er, og hvornår den bliver træt.

Udmattelse i vævet, kan ændre svømmeteknikken. Ændret teknik vil ikke være god træning og kan føre til overbelastning og skader. Sørg derfor for at holde gode pauser, og træn langsomt hunden op til at kunne svømme længere og længere.

Træthedstegn, så som blålig tunge, høj puls, blege slimhinder, meget halsen og svært ved at få puls og respiration ned igen, skal tages alvorligt! Har din hund hjerteproblemer, så tjek med dyrlægen inden du opstarter svømmetræning.

Åbne og lukkede kæder

Når hunden svømmer så arbejder den i en såkaldt “åben kæde”. Dvs. at benene ikke når underlaget/bunden og derved kan vi ikke sikre os en bevægelse der faciliterer til et optimalt gangmønster. Vi kan opleve at hunden “padler” med benene ud til siden istedet for at arbejde i den bevægelse som den skal bruge for at gå og løbe korrekt. Vi kan også opleve at hunden ikke bruger et ben eller kun sparsomt får sparket fra og derved ikke får trænet en optimal strække bevægelse i f.eks. hofterne. Hvis bevægelsen ikke er optimal, så skal der ændres på træningen. I videoen her på siden, ser du Henriette i vandet med nogle af hundene. Hun kan herfra hjælpe hundene til at ligge bedst muligt i vandet, samt lave lidt modtræk i svømmevesten, således at hunden begynder at sparke fra og bruge sig bedre i vandet.

Når hunden går på vandløbebånd, så kan vi bedre styre bevægelserne. Det kaldes at arbejde i “lukket kæde”, fordi poterne rammer jorden/bunden. På vandløbebåndet kan vi regulere vandhøjde, tempo og stigning, således at vi kan styre hvordan hunden skal bevæge sig. Det vil give en optimal træning, uanset om vi snakker genoptræning efter skader eller operation. Konditionstræning af raske dyr på vandløbebånd, er også en fin måde at styre kvaliteten af træningen. Læs mere om vandløbebåndstræning her.

Svømmevest bør bruges til hunden er stærk nok til at svømme uden. Det giver også noget tryghed for en ny svømmer, om end vi også oplever at den kan gøre hunden lidt “doven” og derved ikke får brugt motoren godt nok. Hunden er først stærk nok til at svømme uden vest, når den ligger korrekt i vandet.

Hvilke hensyn skal tages?

Snakker vi genoptræning efter skader, så skal vi tænke i helingstid af det skadede væv. Går vi for hurtigt eller for voldsomt i gang, så kan vi overbelaste vævet og bliver da sat bagud i genoptræningen. Læs mere i bloggen her.

Hvad kikker vi bla. efter når vi laver en genoptræningsplan?

  • Hvor længe har hunden været skadet før behandling/operation?
  • Hvor svækket er vævet? (muskelmasse, styrke, udholdenghed m.m.)
  • Hvor alvorlig er skaden og hvad er forventningerne til resultatet?
  • Hvilken type træning vil være mest optimal til detop denne hund?
  • Er det en skulder eller albue skade? – belaster svømningen unødigt det skadede led?
  • Er det en ryg-, og/eller nakkeskade? – belaster måden hvorpå hunden ligger i vandet?
  • Er det en skade i hofte eller knæ? – bøjer og strækker hunden leddene som ønsket?
  • Er det en skade i håndled, fodled eller tæer?
  • Døjer hunden med watertail?
  • Er hunden overvægtig og/eller belastet i sit hjertekredsløb?
  • Kan hunden lide vand eller er den “vandskræk”?

Så hvordan ved du så hvad der er rigtigt for din hund?

Ring til os og få en snak hvis din hund er kandidat til genoptræning. Er din hund sund og rask, så vær opmærksom på at den stadig vil have nogle styrker og svagheder der skal tilgodeses. Vil du gerne svømmetræne din hund, så book en session ved en erfarren hundesvømmeinstruktør som også ved noget om hundens anatomi og fysiologi. Vi kan på det varmeste anbefale Henriette fra Luksushunden.dk

Sørg for at det er muligt at se benbevægelser under vandet, enten via en rude eller med et kamera under vandet. Få lagt en træningsplan, så du får trænet alle muskelgrupper. Svømning eller vandløbebåndstræning er kun en del af din træningsplan hen imod en stærk, sund og udholdende hund.

God fornøjelse med træningen.