Fysioterapi til hund og kat
Mange hunde og katte får brug for fysioterapi på et tidspunkt i deres liv. Enten pga. at de er kommet galt afsted, er genetisk disponeret for nogle problemstillinger eller pga. slitage i deres daglige arbejde/færden. Nogle skal igennem en eller anden operation i løbet af livet, og herefter igennem et genoptræningsforløb. Andre har varige skavanker i bevægeapparatet, som gør at fysioterapi er indiceret i en periode eller livslangt.
Typiske lidelser i fysioterapien:
- Operation af led og bløddelsvæv
- Hofteledsdysplasi (HD)
- Caput femoris ekstirpation
- Albueledsdysplasi (AD = FCP, UAP, OCD)
- Osteochondrose (OCD)
- Patellaluxation
- Haltheder (efter udredning)
- Spondylose
- Slidgigt og degeneration i led
- Stivhed samt ledsmerter
- Bindevævsforandringer eller arvæv
- Neurologiske problemer
- Discusprolaps
- Cauda equina
- FCE
- Knogle fraktur (efter skinne/forbinding er væk)
- Smerteproblematikker m.m.
Hvorfor fysioterapi og genoptræning?
Efter en skade eller operation er det nødvendigt at få genoptrænet bla. den proprioceptive sans. Den proprioceptive sans registrerer kroppens og benenes indbyrdes position samt bevægelse i forhold til hinanden. Dette sker via receptorer i muskler, led og sener, som responderer på ændringer i træk og tryk. Denne information sendes til hjernen, bearbejdes og et respons kommer retur til at kunne udføre en handling. Men er den proprioceptive sans beskadiget/nedsat, så skal denne trænes op igen via neuromuskulær træning. Neuromuskulær træning er bla. balancetræning der aktiverer inaktive muskler, koordinations-, og stabilitetstræning m.m.
Rehabiliteringsterapeuten arbejder med ledbevægelighed, stræk, massage, led-, og vævsmobilisering samt andre forskellige terapeutiske redskaber. Målet er at bringe hunden tilbage til en god og stærk fysik. I forbindelse med den fysioterapeutiske vævsbehandling, bliver hunden startet op med forskellige træningsøvelser. Vi tager udgangspunkt i den enkelte hund og arbejder os over i øvelser på gulvet, balancebræt, på luftpuder, løbebånd og vandløbebånd m.m. Der udarbejdes en individuel træningsplan for den enkelte hund. Se mere om genoptræning på Linket her.
Gigt – en udbredt lidelse
Kat:
Undersøgelser viser, at omkring 30 % af katte over 6,5 år har gigtforandringer. Undersøgelserne viser også at op til 90 % af katte på 15 år og ældre er stærkt plaget af slidgigt. Ofte ses gigtforandringerne i albuer og hofter på katten. Katten halter ikke nødvendigvis da det ofte er begge sider der er ramt i en eller anden grad, og derfor gør lige ondt. Katte viser ofte heller ikke svaghedstegn før at det er meget fremskredent. Kattene bliver ofte mindre sociale, gemmer sig væk og sover mere når de har smerter.
Det kræver et røntgenbillede at stille diganosen og herefter kan smertebehandling igangsættes sammen med passende rehabilitering, tilskudsfodring, laserbehandlinger, evt. slankekur m.m.
Hund:
Undersøgelser viser at hver 5. hund over 1 år lider af slidgigt og at mindst 90% af hunde over 5 år, har begyndende gigt. Hos hund ses gigt ofte i hofter og albuer, men også skuldre, nakke, ryg, knæ samt haseled og håndled rammes af gigt. De kan enda få gigt i tæer og kæbeled. Gigt er årsag til smerte, nedsat bevægelighed samt stivhed i bevægeapparatet m.m. Disse gener skal hunden ikke bare leve med resten af livet. Her er fysioterapi med passende behandling nødvendigt for at hjælpe hunden med et godt liv. Dyrlægen kan stille diagnosen gigt gennem en klinisk undersøgelse samt røntgen og igangsætte passende smertebehandling.